Menu

Mindfulness op maat

Training mindfulness

Mindfulness is het doelbewust richten van aandacht in het hier en nu zonder te oordelen. Je leert meer met aandacht aanwezig te zijn en minder in automatische patronen meegesleurd te worden. Je laat je minder beheersen door piekergedachten, pijn, verdriet , boosheid en andere ondermijnende gevoelens. Hierdoor komt er meer ruimte voor het ervaren van het moment zelf en voor eigen keuzes. Je ervaart een meer ‘wakkere aanwezigheid’ in het nu.

Werkvorm

De training kan zowel gegeven worden in een groep als individueel. Het voordeel van groepsverband is wel dat men veel van elkaars reacties leert.

Voor wie

De basistraining werd aanvankelijk ontwikkeld voor mensen met pijnklachten en stress. Tegenwoordig wordt mindfulness ingezet voor iedereen; piekergedachten, sombere gevoelens, angsten, moeheid. Ook op de werkvloer wordt mindfulness ingezet om met meer aandacht het werk uit te voeren.

Huiswerk

In het trainen van doelgerichte aandacht oftewel opmerkzaamheid wordt van je gevraagd om dagelijks te oefenen. Deze oefeningen betreffen bodsycan, zitmeditaties met als object lichaam, geluiden, gedachten, gevoelens. Verder is er de 3 minuten-adem-ruimte, loopmeditatie, oefeningen in toelaten en loslaten, en het oefenen van aandacht in allerlei dagelijkse handelingen (bv tanden poetsen, eten).

Mindfulness op maat

Het is mogelijk via individuele sessies met problemen aan te slag de gaan vanuit de benadering van mindfulness. Eerst bespreken we waar de persoon mee bezig is en vervolgens kies ik daarop gerichte mindfulnessoefeningen. Mindfulness wordt op deze wijze dieper geïntegreerd. Deze vorm is geschikt voor mensen die een basistraining hebben gevolgd.

Carolien Timmermans

ZKM coach, mindfulness- en compassie trainer.
Putterlaan 20
5672 VJ NUENEN
06-48839691

 

 

 

ZKM coach, mindfulness- en compassie trainer.